Det finns mängder med forskning och litteratur om ledarskap. Betydligt mindre finns skrivet om medarbetarskapet, trots att medarbetarna inte bara är flest till antalet utan också är de som står för den huvudsakliga leveransen.
Ur ett generaliserande historiskt perspektiv har medarbetarens uppgift varit att med muskelkraft verkställa ledarens önskemål. Den tiden är förbi. Dagens medarbetare är ofta välutbildade, har komplexa uppgifter och har förmågan att själva hitta och processa information av olika slag. Det nya ledarskapet handlar inte om att tänka och beordra utan om att över tid utveckla medarbetaren och gruppen i linje med organisationens samlade uppdrag. Medarbetarskapet ska därmed ses som direkt sammanlänkat med ledarskapet.
I augusti 2022 gav Gerry Larsson vid Försvarshögskolan ut boken ”Utvecklande medarbetarskap” (UM). Redan 2003 lanserades Utvecklande ledarskap (UL) och vi är många som har saknat motsvarande forskning för medarbetarskapet. Nu har Larsson m.fl. gett ut boken Utvecklande medarbetarskap som klargör vilka beteenden som är framgångsrika för medarbetaren i förhållande till uppgiften, kollegorna och arbetsgivaren.
Någon konceptutbildning finns dock inte på området. Sandblom & Company har däremot skapat ett flertal upplägg som ligger till grund för våra skräddarsydda insatser för utveckling av medarbetarskapet inom olika företag och organisationer.
Vi har nu genomfört utfört mer än sjuttio anpassade utbildningar för mer än sju tusen medarbetare i mer än tio olika organisationer som bygger på det Utvecklande medarbetarskapet och vågar därmed påstå av vi är ledande på området.
Alla är medarbetare – och vissa medarbetare har ledaransvar. När alla har förståelse för helheten kan vi förvänta oss väsentliga framsteg när det kommer till tillit, engagemang och delaktighet hos alla inblandade.
Nu är tiden inne för utveckling av medarbetarna!